Właściwości selenu

Selen i jego rola w organizmie jest bardzo ważna. Umożliwia prawidłowo funkcjonować enzymom. Chroni błony komórkowe oraz erytrocyty przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Ponadto selen uczestniczy w przemianie tyroksyny w trijodotyroniny i tym samym przyczynia się do odpowiedniego funkcjonowania tarczycy.

Pierwiastek ten jest również składnikiem procesów metabolicznych, które zachodzą w organizmie. Selen jest także niezwykle istotny w syntezie DNA, RNA.

Bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych.

Ponadto selen opóźnia procesy starzenia się organizmu. Pierwiastek ten chroni przed stresem oksydacyjnym.

Selen – rola w organizmie

Selen odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Zwiększa poziom wytwarzanych ciał odpornościowych i tym samym wspiera układ odpornościowy.

Odgrywa kluczową rolę w walce z bakteriami i wirusami. Przeciwdziała rozwojowi infekcji.

Selen zapobiega też rozwojowi opryszczki, półpaśca, a także likwiduje uporczywy ból.

Selen pomaga również w wydalaniu z organizmu metali ciężkich. Uczestniczy także w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji. Dzięki temu zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Selen – występowanie

Selen występuje przede wszystkim w orzechach brazylijskich. Oprócz tego spotkać go można w łososiu, tuńczyku.

Ponadto dobrym źródłem selenu jest mięso takie jak wołowina oraz indyk.

Duże ilości selenu znaleźć można również w produktach takich jak:

  • groch,
  • fasola,
  • brązowy ryż,
  • czosnek,
  • brukselka,
  • brokuł.

Warto wiedzieć, że selen występuje w postaci organicznej oraz nieorganicznej. W postaci organicznej pozyskiwany jest z drożdży i w takiej formie bardzo dobrze przyswajalny jest przez nasz organizm.

Nieorganiczne formy selenu zawierają natomiast selenian sodu oraz są mniej przyswajalne.

Należy pamiętać, że na wchłanianie tego pierwiastka wpływ mają witaminy. Do witamin mających wpływ na wchłanianie selenu ma witamina C, która go osłabia oraz witamina E, która ułatwia wchłanianie selenu.

Nadmiar selenu

Nadmiar selenu w organizmie nazywany jest selenozą. Do jego objawów zalicza się:

  • kruchość paznokci,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • wymioty,
  • potliwość,
  • nieświeży oddech,
  • zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego,
  • niestabilność emocjonalna,
  • stany zapalne skóry.

Niedobór selenu

Do objawów niedoboru selenu zalicza się najczęściej:

  • chroniczne zmęczenie,
  • zwiększony poziom cholesterolu we krwi,
  • bezpłodność.

Warto wiedzieć, że selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie. Jest nieprzyswajalny w zetknięciu z węglowodanami, a głównie z cukrami prostymi.

Dzienne zapotrzebowanie na selen

Dzienne zapotrzebowanie na selen zależy od wielu czynników takich jak na przykład płeć oraz wiek.

Warto wiedzieć, że zwiększone zapotrzebowanie na selen mają kobiety w ciąży oraz w podczas karmienia piersią.

Dzienne zapotrzebowanie na selen wynosi:

niemowlęta – 15-20 μg,
dzieci od 1. do 3. lat – 20 μg,
dzieci od 4. do 9. lat – 30 μg,
chłopcy od 10. do 12. lat – 40 μg,
chłopcy od 13. do 18. lat – 55 μg,
dziewczęta od 10. do 12. lat – 40 μg,
dziewczęta od 13. do 18. lat – 55 μg,
dorośli – 55 μg

 

Selen – rola w organizmie, właściwości, niedobór i nadmiar oraz źródła w żywności

0 0 vote
Article Rating