Nawyki żywieniowe mogą być zarówno prawidłowe jak i nie prawidłowe. Warto ze swojego sposobu odżywiania wyeliminować złe i wprowadzić jak najwięcej zdrowych nawyków żywieniowych
Dzięki temu ograniczymy ryzyko zachorowania na wiele groźnych chorób (np. cukrzycę, miażdżycę). Będziemy czuć się “lekko”, nasza waga będzie w normie, ciało zachowa jędrność, a włosy i paznokcie będą lśniące i mocne jak nigdy wcześniej.
Zdrowe nawyki żywieniowe to odpowiednio zbilansowana dieta. Pamiętaj DIETA to nie pojęcie określające okres redukcji masy ciała (“odchudzanie”), a zmiana stylu życia . To sposób odżywiania mający na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów, tak abyśmy cieszyli się zdrowiem, mieli siłę do codziennej aktywności, a nasza ciało było smukłe i jędrne.
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać:
- białko
- węglowodany
- tłuszcze
Zdrowe nawyki żywieniowe w pigułce :
1. Staraj się jeść 4-5 posiłków dziennie.Zadbaj o regularność ich spożywania
2. Spożywaj dużą ilość warzyw oraz owoców
3. Wyeliminuj do minimum z diety produkty wysoko przetworzone
4. Ogranicz spożywanie słodyczy
5. Unikaj alkoholu oraz palenia papierosów
6. Spożywaj produkty mleczne – przede wszystkim fermentowane
7. Jedz produkty zbożowe, pełnoziarniste
8. Ogranicz w diecie mięso czerwone, przetworzone produkty mięsne oraz tłuszcze zwierzęce
9. Ogranicz spożywanie soli
10. Nie zapominaj o suplementacji witaminą D
11. Pij jak najwięcej wody w ciągu dnia
Pamiętajmy !
Stosowanie zdrowych nawyków żywieniowych jest niezwykle ważne w trosce o zdrowie oraz dobre samopoczucie. Nie należy, jednak zapominać, że podstawą zdrowego stylu życia są badania, aktywność fizyczna oraz odpowiednia ilość snu.
Do badań jakie należy wykonywać profilaktycznie (przede wszystkim przez seniorów) należą:
⁃ pomiar składu ciała, pomiar ciśnienia tętniczego,
⁃ badanie stomatologiczne,
⁃ podstawowe badania krwi oraz moczu,
⁃ EKG serca,
⁃ badanie na obecność krwi utajonej w kale,
⁃ kolanoskopia,
⁃ badania wzroku oraz słuchu,
⁃ badanie gęstości kości.